Το «ευαγγέλιο» που δεν κατάλαβα

Εδώ και αρκετούς μήνες προσπαθώ και εγώ με την σειρά μου να βρω μια δουλειά. Όχι μια τυχαία δουλειά, αλλά πάνω σε αυτό που τόσα χρόνια σπούδασα με μόχθο. Ο καιρός περνούσε, και πορόλες τις προσπάθειές μου να βρω κάτι καλό δεν έβλεπα φως στον ορίζοντα.

Αναρίθμητα sites με αγγελίες, πολλές εφημερίδες, πολλά βιογραφικά που εστάλησαν, και πολλές γνωριμίες οι οποίες δεν οδηγούσαν πουθενά. Δεν απογοητευόμουν για πολύ, όταν πήγαινα σε μια συνέντευξη και στην συνέχεια με απέρριπταν. Κάθε άλλο, έλεγα ότι μαζεύω εμπειρίες. Ο καιρός συνέχιζε να περνάει, και η αλήθεια είναι ότι άρχισα να συνηθίζω την κατάσταση, δεν την είχα αποδεχτεί, αλλά για λόγους «επιβίωσης» όφειλα να δουλεύω σε μια διαφορετική δουλειά από αυτή των σπουδών μου. Για καμιά δουλειά που έκανα δεν ντρεπόμουν, φτάνει να ήταν έντιμη και ηθική.

Το περασμένο διάστημα, για ανεξήγητους λόγους, η αγορά εργασίας είχε μεγάλη ζήτηση στον κλάδο που έψαχνα. Πήγα σε πολλές συνεντεύξεις, σε δεύτερες συνεντεύξεις, σε αποστολή δειγμάτων εργασιών και πάει λέγοντας. Το τρέξιμο φαινόταν ότι δεν θα δικαιωνόταν για άλλη μια φορά. Τι είχαμε, τι χάσαμε, μονολογούσα. Μάλιστα το προηγούμενο πρωινό μόλις με είχαν απορρίψει από μια θέση, τουλάχιστον με είχαν ενημερώσει. Οπότε η μέρα δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η εξέλιξη όμως ήταν πολύ διαφορετική.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ένα άγνωστο νούμερο φαινόταν στην οθόνη του κινητού μου. Κάτι μου θύμιζε αλλά δεν ήθελα να κάνω εικασίες. Και έτσι το απάντησα. Μόλις μου είχαν προτείνει την θέση σε μια μεγάλη εταιρεία. Μου έκαναν την οικονομική προσφορά τους και εγώ δέχθηκα. Όλα για αυτά που προσευχόμουν και ήλπιζα, ο καημός να ασκήσω επιτέλους  το επάγγελμά μου επίσημα, έπαιρναν σάρκα και οστά! Κλείνοντας το τηλέφωνο τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα. Με είχαν ενημερώσει χαρακτηριστικά ότι η θέση έχει πολλές απαιτήσεις και θα είναι πολλές οι ώρες που θα εργάζομαι. Αλλά εγώ σε όλες τις κουβέντες με τους γνωστούς μου, δήλωνα έτοιμος να κάνω το επόμενο βήμα – επιτέλους! Αφού συνειδητοποίησα το «ευαγγέλιο», ευχαρίστησα το Θεό που άκουσε τις προσευχές μου.

Παρόλη την καλή εξέλιξη όμως είχε μπει ένα μικρόβιο μέσα στο μυαλό μου, που άρχιζε και με αρρώσταινε. Το μικρόβιο της φιλοδοξίας, το οποίο εξελισσόταν ραγδαίως σε κενοδοξία. Το απόγευμα της ίδιας ώρας, ήμουν σαν άρρωστος. Ο λόγος ήταν τα οικονομικά. Είχα αρχίσει να σκαλίζω τόσο πολύ την προσφορά τους και συνέχεια έβγαζα τον εαυτό μου ριγμένο, αδικημένο και πάει λέγοντας. Δεν έβλεπα ότι μου δόθηκε μια ευκαιρία να δοκιμάσω κάτι καινούριο, να κάνω το επόμενο βήμα, να αναπτύξω την εργατική προσωπικότητά μου. Έβλεπα την αδικία. Τυφλώθηκα από τις απαιτήσεις μου, από την «τιμή» μου. Και έτσι έφτασα σε σκέψεις που δεν έβρισκα κανένα θετικό σε όλη αυτή τη διαδικασία της αλλαγής. «Άντε χάσου εσύ και γρύλλος σου», όπως λέει και το ανέκδοτο.

Για όλα αυτά που σκεφτόμουν τόσο καιρό, και μου ήρθαν, τα χάλαγε η κενοδοξία μου. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, ο μισθός είναι φυσιολογικός με βάση πολλούς παράγοντες, δεν είναι της ξεφτίλας. Δεν θέλω να ενθαρρύνω κανένα άνεργο να δουλέψει σε κάποιον που θα του ρουφάει το αίμα και θα λέει και ευχαριστώ. Προς Θεού. Διηγούμαι την ιστορία, που εμένα μου έδωσε ένα γλυκό χαστούκι.

Σκασμένος όπως ήμουν όλο το απόγευμα, και έχοντας μιλήσει με τις ώρες με τον κολλητό μου, δεν μπορούσα να ησυχάσω. Όλο αυτό είχε γυρίσει τούμπα. Άγχος και στενοχώρια, αντί «χαράς ευαγγέλια». Αποφάσισα να πάω στην εκκλησία και να τα πω από κοντά με τον πνευματικό μου. Αν και μέσα μου θεωρούσα ότι απλά θα μου γλυκάνει τα αυτιά γιατί θα δει το πόσο έχω φρικάρει. Μπήκα στην εκκλησία και αμέσως ένιωσα μια τάξη μέσα στο νου και την ψυχή, αδικαιολόγητα γρήγορα. Επειδή ήταν απασχολημένος ο πνευματικός μου εκείνη την στιγμή, άρχισα να βολτάρω μέσα στην άδεια εκκλησία. Οι σκέψεις επανήλθαν, άγριες. Καθώς σταμάτησα να περπατάω, μπροστά στα κεριά ήταν αφημένο – ένα και μοναδικό – αντίτυπο από ένα κυριακάτικο φυλλάδιο που μοιράζεται από τη συγκεκριμένη εκκλησία.

«Ας διαβάσω τι λέει μέσα, μπας και βρω λίγη ανάπαυση», σκέφτηκα. Διάβασα τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου που η μνήμη του τιμάται στις 13 Νοεμβρίου. Παραξενεύτηκα γιατί θυμόμουν ότι αυτήν την Κυριακή ήταν άλλη γιορτή. Και είπα «πού κολλάει ο Άγιος αυτή την εβδομάδα;». Γύρισα στην μπροστινή σελίδα και είδα ότι είναι της προηγούμενης Κυριακής. Δηλαδή αυτό το χαρτί, το μοναδικό, υπήρχε κάπου εκεί για 10 μέρες. Τελείωσα με το βίο του Αγίου και συνέχισα με τον Πατερικό Λόγο της εβδομάδας. Μέσα μου ήθελα να μου δοθεί έστω κάποια απάντηση σε αυτό που με ταλαιπωρούσε.

Η απάντηση ήταν η εξής:

«Όταν πρόκειται για την φροντίδα της ανατροφής και την παιδαγωγία των παιδιών μας, ας παίρνουν όλα τα άλλα δεύτερη θέση και σημασία. Αν το παιδί διδαχθεί από μικρό να σκέπτεται με σωστό τρόπο, τότε έχει ήδη αποκτήσει μεγάλο πλούτο και δόξα. Δεν θα έχεις κατορθώσει τίποτα σπουδαίο, αν έχεις μάθει το παιδί του κάποια τέχνη, όπως την αρχαία φιλοσοφία, με την οποία θα κερδίσει ενδεχομένως χρήματα. Το σπουδαίο θα είναι αν το έχεις διδάξει την τέχνη να περιφρονεί τα χρήματα. Γιατί πλούσιος δεν είναι όποιος έχει ανάγκη από πολλά χρήματα  ή εκείνος που έχει όλα τα αγαθά, αλλά εκείνος που δεν έχει ανάγκη από τίποτα.

Μην κοιτάζεις πως θα το κάνεις να προκόψει – με την έννοια βέβαια, που το κοσμικό φρόνημα θεωρεί την προκοπή – γιατί έτσι θα το καταντήσεις φιλόδοξο. Φρόντισε καλύτερα να του μάθεις πώς να περιφρονεί, σε τούτη εδώ τη ζωή, την ανθρώπινη δόξα. Έτσι μπορεί να γίνει και πιο ένδοξος  και πιο σπουδαίος.

Αυτά είναι πράγματα, που είναι εύκολα και είναι δυνατόν να γίνουν εξίσου, και από τον πλούσιο και από τον φτωχό. Αυτά δεν τα διδάσκεται κανείς από δάσκαλο, ούτε του τα μαθαίνει καμία τέχνη. Αυτά είναι πράγματα που τα μαθαίνει κανείς ζώντας σύμφωνα με το νόμο του Θεού.»

–          Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Μια «τυχαία» απάντηση. Ο λόγος του Αγίου έδιωξε τις σκοτεινές σκέψεις και την θλίψη, ξανακάνοντας το νέο που άκουσα «ευαγγέλιο».  Ο πνευματικός μου, απλά κούνησε με κατανόηση το κεφάλι του, αποφεύγοντας να πει τίποτα περιττό παραπάνω. Τα είχε πει όλα ο Άγιος.

Καλή δύναμη σε όλους.

Cheers

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: