Προσέγγιση της σημασίας του μυστηρίου του Γάμου

Σε  αυτό το κείμενο επιθυμώ να εκφράσω το γεγονός ότι παρόλο την έντονη «πρακτική» στροφή των ζευγαριών στους Πολιτικούς Γάμους δεν παύουν να γίνονται πολλοί Θρησκευτικοί Γάμοι.

Τον τελευταίο καιρό έχω παραβρεθεί σε αρκετούς και χαίρομαι ιδιαιτέρως για τα ζευγάρια που επιλέγουν και επιμένουν στο Μυστήριο του Γάμου. Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία της σύγκρισης των 2 θεσμών, μιας που μιλάμε για τη νομική σύμβαση-συμβόλαιο, απ’ τη μια και απ’ την άλλη για την ζωντανή προσευχή και ευλογία του ζευγαριού από τον Θεό για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Πραγματικά αν κανείς παραβρεθεί σε θρησκευτικό γάμο και εστιάσει στο πώς το ζευγάρι βιώνει το μυστήριο θα καταλάβει τι εννοώ. Από την προσωπική μου εμπειρία ως καλεσμένη, βλέπω το ζευγάρι να ζει το μυστήριο του Γάμου με τόσο έντονο, αφοσιωμένο, συγκεντρωμένο και γλυκό τρόπο και που παρακινεί σε συνπροσευχή για να ακουστεί και αυτή μαζί με όλες τις άλλες στο Θεό και να κρατήσει το ζευγάρι, με τη χάρη Του, για πάντα ενωμένο.

Είναι αξιοθαύμαστο να μπορεί να δει κανείς τη μεγάλη σημασία του Μυστηρίου του Γάμου και να μη μένει μόνο στο περιτύλιγμα, γιατί αυτός είναι ο βασικός άξονας που το ζευγάρι πρέπει να κινηθεί. Αν σκεφθούμε ότι η φύση του ανθρώπου είναι η συνεχής κοινωνία του με το Θεό τότε πρέπει να είμαστε ενήμεροι ότι αν δεν τελεσθεί Θρησκευτικός Γάμος ουσιαστικά απορρίπτουμε το Θεό από τη ζωή μας και την πορεία μας σε μια νέα αρχή, αυτήν με τον σύντροφο μας. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι αναγκαίο το ζευγάρι να γνωρίζει τη σημασία της επίδρασης  του Μυστηρίου κατά τη διάρκεια της τέλεσης του αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινής ζωής του. Έτσι, οι μελλόνυμφοι πρέπει να προσέρχονται προετοιμασμένοι για αυτό ώστε να το ζήσουν, να το δεχθούν, να το χαρούν, να το αφουγκρασθούν και να ανοίξουν τη καρδιά τους απέναντι σε αυτήν την μεγάλη ευλογία του Θεού! Και αυτή η ευλογία θεωρώ πως φαίνεται στο ζευγάρι και πρωτίστως βιώνεται από αυτό. Βέβαια, δεν μπορώ να πω με ακρίβεια τι βιώνει, μιας και δεν έχω αντίστοιχη εμπειρία, απλώς το εξωτερικό περιβάλλον του ζευγαριού μπορεί να το δει με τον τρόπο ζωής, συνδιαλλαγής και επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού και των άλλων.

Ευχής έργο να καμαρώνουμε ζευγάρια που παίρνουν τη μεγάλη απόφαση του να ζήσουν μαζί μια καινούρια ζωή και να θέλουν να το επισημοποιήσουν, να εκτεθούν μπροστά στο Θεό και στον άνθρωπο και να παίρνουν όλη την ευθύνη της πράξης τους αυτής! Θεωρώ ότι το θέμα της ευθύνης για τον εαυτό και για τον άλλο σε μια πρόσκληση-πρόκληση για μια από κοινού πορεία είναι ό,τι πιο ιερό και άξιο υπάρχει, μιας που κανείς δε γνωρίζει την έκβαση της πορείας του. Όταν, λοιπόν, παρθεί η ευθύνη από το ζευγάρι, αξίζει πολλά συγχαρητήρια γιατί ακριβώς καθορίζει το μέλλον του (εν μέρει), αποφασίζει να αφήσει τη μέχρι τότε ζωή του, την ευκολία του, τις ανέσεις και τις ελευθερίες που μπορούσε να έχει μέχρι τότε και λέει ένα μεγάλο «Ναι» σε μια νέα ζωή άνευ προηγουμένου, κοινής συμβίωσης, ευθύνης, συμφωνίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοπαραχώρησης, χαράς, λύπης και όλα τα συναφή.  Είναι ένα μεγάλο ρίσκο με όλη του την ευθύνη για έναν κοινό αγώνα των δύο ανθρώπων που γίνονται ένα μέσω του Μυστηρίου του Γάμου με πορεία προς το Θεό.

Σίγουρα ο δρόμος του ζευγαριού διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι και «όλοι οι δρόμοι οδηγούν…στη σωτηρία»! Δεν υπάρχει πεπατημένη που όλοι πρέπει να ακολουθούν. Το κοινό για όλα τα ζευγάρια (βεβαίως και για τον κάθε άνθρωπο) είναι η μετοχή σε όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και παράλληλα η κοινωνία του με τον συνάνθρωπο. Όλα αυτά με τον μοναδικό τρόπο του ζευγαριού μπορούν να οδηγήσουν στο Σωτήρα μας.

Αυτό που δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς είναι ότι ο γάμος γίνεται μεν για να ευλογηθεί το ζευγάρι και να γίνει ΕΝΑ στις αποφάσεις, στις κρίσεις, στον τρόπο λειτουργίας του και συνδιαλλαγής με τους άλλους αλλά ταυτόχρονα δε πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τους ανθρώπους, από την κοινότητα- ενορία και από το Θεό. Ίσα ίσα καλείται να ζήσει και να πορευθεί μέσα στην κοινωνία Θεού και ανθρώπων, να ανοίξει, να ανθίσει και να δώσει όσο πιο γλυκούς καρπούς έχει. Με άλλα λόγια έχει την υποχρέωση να παραμείνει ανοιχτό προς ανάπτυξη του ίδιου του ζευγαριού με την αλληλεπίδραση του με την κοινωνία. Διαφορετικά θα κλεισθεί στο καβούκι του και δε θα δώσει τη δυνατότητα επι- κοινωνίας με τους άλλους, το οποίο θα αναπτύξει μόνο τον εγωκεντρισμό του ζευγαριού. Εξάλλου όλοι οι άνθρωποι σε μια κοινωνία ζούμε και για αυτό δε πρέπει να στερηθούμε το φυσικό μας περιβάλλον μετά το γάμο. Μη ξεχνάμε ότι για αυτό καλούμε αρκετό κόσμο- μάρτυρες στο γάμο γιατί είναι ακριβώς μέρος της κοινωνίας που ζει το ζευγάρι.

Έτσι, το Μυστήριο του γάμου είναι η μικρογραφία του πως το ζευγάρι καλείται να ζει από εδώ και πέρα, μέσα σε ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΟΥ και ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι θα αλλάξει η σχέση του ζευγαριού απέναντι στον κόσμο αλλά με τρόπο αναπτυξιακό και εξελισσόμενο, εφ’ όσον ο γάμος είναι αποτέλεσμα εξέλιξης και ωριμότητας του ζευγαριού σε ανώτερο επίπεδο. Οπότε, το ζευγάρι αποκτά την ευελιξία της επικοινωνίας του με τον κόσμο ώστε να εισέρχονται και να εξέρχονται στοιχεία που θα το βοηθήσουν ( και θα βοηθήσει και το ίδιο) στην εύρυθμη λειτουργικότητα και ανάπτυξη του. Ας σκεφτούμε το παράδειγμα του ζωντανού κυττάρου: είναι ένα σύστημα που επιτρέπει να εισέρχονται και να εξέρχονται στοιχεία προς και από αυτό, ώστε να μεγαλώνει και να επωφελείται από αυτά αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει και τα καλά του στοιχεία. Άρα, η λειτουργικότητα του είναι σε πλήρη ισορροπία. Ομοίως και το ζευγάρι.

Πάντως, όσοι επιθυμούν να πορευθούν σε αυτό το δύσβατο αλλά γεμάτο ευλογίες δρόμο εύχομαι να το κάνουν με την ελπίδα και την ευθύνη τους στο Θεό και την περίσσια αγάπη τους στους γύρω τους.

by Μήτση

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: