Ο ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΣ

Κάποιοι τον είπαν μυστήριο τύπο. Αλλοι, ένα κακομαθημένο νιάτο της εποχής που γρατζούναγε μια κιθάρα και το’ ριξε στην πρέζα. Για τους περισσότερους ήταν ο «πρίγκιπας». Ο άνθρωπος που ήταν ροκ, σε μια περίοδο που όλοι ήθελαν να το παίζουν… ροκ.

Ναι, καλά καταλάβατε. Σαν σήμερα, το 1948, γεννήθηκε ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Ο άνθρωπος που έφερε την επανάσταση στην ελληνική μουσική, ο τύπος των Εξαρχείων που… δεν έγραψε ιστορία, ήταν από μόνος του ιστορία. Ο Παύλος, που από ένα λάθος… σουτάρισμα, αχρήστευσε το αριστερό του χέρι και λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβρη του ’90, μας αποχαιρέτησε, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στον καναπέ μιας φίλης του, στον Νέο Κόσμο.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννιέται στις 20 Ιουλίου του 1948, στην Αθήνα. Ηταν δισέγγονος του Ζορμπά και ανιψιός της Ελλης Αλεξίου. Αρχίζει την καριέρα του από τη Θεσσαλονίκη, το 1970. Εκεί συναντά τον Παντελή Δεληγιαννίδη και μαζί δημιούργησαν το συγκρότημα – ντουέτο «Δάμων και Φιντίας» και κυκλοφορούν «Το ξέσπασμα/Ο κόσμος τους», ενώ συμμετέχουν με δύο κομμάτια στο δίσκο «Ζωντανοί στο Κύτταρο». Στο Κύτταρο γνωρίζονται και με τα «Μπουρμπούλια», που έπαιζαν με τον Σαββόπουλο. Μαζί κυκλοφορούν τον δίσκο «Ο Ντάμης ο ληστής» λογοκριμένο σε «Ο Ντάμης ο σκληρός». Το 1974 το συγκρότημα διαλύεται και ο Σιδηρόπουλος συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Η συνέχεια…

Το 1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους φτιάχνει το συγκρότημα «Σπυριδούλα». Με αυτό το σχήμα δημιουργεί τον δίσκο «Φλού», ενώ τρία χρόνια μετά μαζί με τους μουσικούς Παπαντίνα, Νέστορα και Τζιμόπουλο φτιάχνει το σχήμα «Εταιρία Καλλιτεχνών» με αγγλικό στίχο!

Λίγο αργότερα, ο Παύλος κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος». Τον ίδιο καιρό πρωταγωνιστεί και σε μία ακόμη ταινία του Θωμόπουλου με τίτλο «Αλδεβαράν». Στο πλάι του, ο Δημήτρης Πουλικάκος…

 

Το 1980 ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του, τους «Απροσάρμοστους». Το 1982 κυκλοφορούν το «Εν λευκώ». Τα τραγούδια «Η» και «Αντεργκράουντ με στράς» λογοκρίνονται, όπως και το «Ύστατη στιγμή» για «προσβολή της δημοσίας αιδούς». Το 1985 κυκλοφορούν το «Zorba the freak».

 

Το 1987 πραγματοποιεί μια εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου «Τολμηρή επικοινωνία, ερμηνεύοντας τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Βάρου. Το 1988 συμμετέχει στο δίσκο «Ηλεκτρικός Θησέας» και το 1989 κυκλοφορεί το «Χωρίς μακιγιάζ».

Το αντίο

Καλοκαίρι του 1990. Το αριστερό χέρι του Σιδηρόπουλου αρχίζει να παραλύει. Ένα… κακό σουτάρισμα ήταν αρκετό, όπως έλεγαν οι γνωστοί του. Αυτή η ιστορία, αλλά και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες πριν, τον ρίχνουν ψυχολογικά. Στις εμφανίσεις του φθινοπώρου, όλοι βλέπουν τον Παύλο να με το χέρι δεμένo.

 

Κι’ ενώ, το συγκρότημα σχεδιάζει νέα LIVE, ο «πρίγκιπας» λέει το αντίο. Ετσι, ξαφνικά… Το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου, ο Σιδηρόπουλος πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης του στον Νέο Κόσμο… Κηδεύεται στον Κόκκινο Μύλο.


Τον επόμενο χρόνο οι Απροσάρμοστοι κυκλοφορούν τον δίσκο «Άντε και καλή τύχη μάγκες», όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Τα υπόλοιπα ερμηνεύονται από άλλους καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών, οι, Γιάννης Γιοκαρίνης, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας και Γιάννης Αγγελάκας. Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος «Τα μπλουζ του πρίγκηπα». Το 1994 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος «Εν αρχή ην ο λόγος|, με ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1978 μέχρι το 1989…

Δισκογραφία

Το ξέσπασμα/O κόσμος τους (Zodiac) 1971

Ο Γερο-Μαθιός (Zodiac) 1971

Ο Ντάμης ο σκληρός/Aπογοήτευση (Zodiac) 1972

Φλου (ΕΜΙ) 1978

Εν λευκώ (ΕΜΙ) 1982

Zorba the freak (ΕΜΙ) 1985

Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI) 1987

Χωρίς μακιγιάζ – Ζωντανή ηχογράφηση (MBI) 1989

Άντε και καλή τύχη μάγκες (ΕΜΙ) 1991

Τα μπλουζ του πρίγκηπα (MBI) 1992

Παύλος Σιδηρόπουλος (EMI) 1993

Εν αρχή ην ο λόγος (7η Διάσταση) 1994

O ασυμβίβαστος και πέντε σπάνια τραγούδια (Lyra) 1994

Ταξιδεύοντας (7η Διάσταση) 1996

Επιτυχίες (ΜΒΙ) 1997

Στιγμές (Δίφωνο) 1997

Day after Day 2001 (ΕΜΙ, EP με δύο ανέκδοτα τραγούδια)

Τα τραγούδια του Παύλου (EMI) 2002 (Συλλογή)

Συμμετοχές

Ζωντανοί στο κύτταρο (Με τα τραγούδια του «Απογοήτευση» και «Ο Γερο Μαθιός» 1971 Zodiac)

Θεσσαλικός κύκλος (Μαρκόπουλου) (EMI-COLUMBIA 1975)

Ανεξάρτητα (Μαρκόπουλου) (EMI 1975)

Οροπέδιο (Μαρκόπουλου) (EMI 1976)

Σε άλλη γη (Σταύρος Λογαρίδης) (1980)

Νοκ άουτ (Χατζηνάσιου) (Minos) (1986)

Τολμηρή επικοινωνία (Μαρκόπουλου) (CBS 1987)

Ηλεκτρικός Θησέας (Μαρκόπουλου) (CBS 1987)

H Συναυλία στο Ηρώδειο (Μαρκόπουλου) (PHILIPS 1990)

ΜαΘήματα πατριδογνωσίας (Διάφοροι) (Lyra 1991)

Η Φαντασία στην εξουσία (Ρομαντικοί παραβάτες) (7η Διάσταση)

Σε δύο δίσκους του Δημήτρη Πουλικάκου

Ροκ ιστορίες (ΕΜΙ)

Rocks beer (ΕΜΙ)

Θεσσαλικός κύκλος (ΜΙΝΟS)1974

Ανεξάρτητα (ΜΙΝΟS) 1975

Οροπέδιο (ΜΙΝΟS) 1976

Crazy love στου Ζωγράφου (ΜΙΝΟS) 1979

Νοκ άουτ (ΜΙΝΟS) 1986

Τολμηρή επικοινωνία (CBS) 1987

Ηλεκτρικός Θησέας (CBS) 1988

Η συναυλία στο Ηρώδειο (Philips) 1990

Μαθήματα πατριδογνωσίας (Lyra) 1991

Του Διονύση Δεσύλλα, http://www.sport-fm.gr

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: