Λύση οικονομικού προβλήματος

Σήμερα θα αναφερθώ σε μια διάλεξη του οικονομολόγου καθηγητή πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στην Αμερική, Richard Wolff. O Wolff κάνει μια πολύ ωραία ανάλυση για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια χώρα την οικονομική κρίση. Κάνει αναφορά και στην ελληνική κατάσταση, αλλά και στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα υπήρξε και φοιτητής του!

Αν και έχει κυκλοφορήσει αρκετά ως βιντεάκι στο youtube[1], δεν είμαι σίγουρος πόσος κόσμος έκατσε να το δει, αφενός λόγο διάρκειας (15 λεπτά), αφετέρου λόγω του περιεχομένου (ίσως επειδή γίνεται αναφορά στα οικονομικά, κάποιοι ίσως να θεωρήσουν ότι θα τους πέσει βαρύ και δε θα το καταλάβουν)[2]. Θα προσπαθήσω να γράψω με απλά λόγια εδώ τι εννοεί ο καθηγητής. Άλλωστε, δεν μπορώ να πω ότι κι εγώ καταλαβαίνω και πολύ καλά τα οικονομικά σαν επιστήμη![3]

Ας ξεκινήσουμε. Ο Wolff ουσιαστικά υποστηρίζει ότι το οικονομικό πρόβλημα μιας χώρας θα μπορούσε να λυθεί πολύ εύκολα αν το κράτος φορολογούσε τους πολύ πλούσιους. Αναλύει συγκεκριμένα το παράδειγμα της Αμερικής, όπου υπάρχουν γύρω στα 2,9 εκ. άτομα που έχουν μετοχές αξίας τουλάχιστον 1 εκ δολλάρια. Σαν σύνολο, όλα αυτά τα άτομα μαζί υπολογίζεται ότι έχουν μετοχές γύρω στα 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια[4] (τρελλά λεφτά, ε;;!!!). Αυτά τα άτομα, είναι λιγότερο από 1% του Αμερικανικού πληθυσμού.

Το 2009, το δημόσιο έλλειμμα στην Αμερική, όπως λέει ο καθηγητής, ήταν 1,3 τρισεκατομμύρια δολλάρια. Προσέξτε τους αριθμούς! 1,3 τρις το έλλειμμα, 12,7 τρις η περιουσία σε μετοχές του λιγότερου του 1% του πληθυσμού!! Αν λοιπόν εφαρμοζόταν 10% φορολόγηση σε αυτό το 1%, θα καλυπτόταν αυτόματα το έλλειμμα και δε θα υπήρχε καμία ανάγκη για επιπλέον φορολόγηση στον απλό κοσμάκη!! Και οι πλούσιοι δε θα επηρεάζοταν και πολύ βέβαια! Πλούσιοι είναι άλλωστε!!!

Συνειδητοποιούμε τί λέει ο τύπος;!!! Φορολόγηση του 1% του πληθυσμού, που δε θα πάθει και κάτι φοβερό, και δεν ακουμπάς το υπόλοιπο 99%!! Ακούγεται τόσο απλό! Γιατί δε γίνεται; Αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που θα μας έπαιρνε ολόκληρες σελίδες να γράψουμε! Λίγο πολύ όμως, νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί!

Δείτε το βιντεάκι, για περισσότερες λεπτομέρειες! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!


[1] Μπορείτε να βρείτε το βιντεάκι εδώ (έχει και ελληνικούς υπότιτλους, ακούς Κώστα;;!!!!!!! :-p): http://www.youtube.com/watch?v=AG0zL1ZIw08

[2] Παρεπιπτόντως, αν δείτε το βίντεο, δεν είναι τρελλά άκυρο το γέλιο της τύπισας γύρω στο 3:20 λεπτό;!!!

[3] Το ότι έχω πτυχίο στα οικονομικά είναι απορίας άξιο! Από τότε όμως που το πήρα, το 2005, δεν έχω ξανασχοληθεί με το άθλημα! Οπότε, πιστέψτε με, είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα!

[4] Ο όρος «μετοχές» δεν συμπεριλαμβάνει την ακίνητη περιουσία, αυτοκίνητα, κοσμήματα κλπ. Άρα με τον όρο αυτό δεν αναφερόμαστε σε ολόκληρη την περιουσία αυτών των ανθρώπων, αλλά μόνο σε ένα κομμάτι της.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: