«ΠΕΙΡΑΤΕΣ» ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εδώ και περίπου 4 χρόνια εργαζομαι σε ακριτικό νησί του Αιγαίου ως εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Οι επιλογές διασκέδασης είναι αρκετά περιορισμένες με αποτέλεσμα να αναλωνόμαστε συνεχώς στα ιδια και στα ίδια. Πρόπερσι αποφασίσαμε σαν σύλλογος καθηγητών του νησιού να προβάλλουμε κάποιες κινηματογραφικές ταινίες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου και φυσικά αφιλοκερδώς. Ο εξοπλισμός για την προβολή των ταινιών προϋπήρχε οπότε δεν χρειάστηκε να ξοδέψουμε απολύτως τίποτα. Οι ταινίες που προβάλλαμε ήταν όλες από την βιβλιοθήκη ταινιών που προτείνει το  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τις οποίες φροντίζαμε κάθε φορά να τις βλέπουμε πριν τις δείξουμε και η αλήθεια είναι ότι παρόλο που κάποιες από αυτές τις είχαμε αυθεντικές, πολλές τις «κατεβάσαμε» από το διαδίκτυο εξυπηρετώντας αλλά και υπηρετώντας ταυτόχρονα την εκπαίδευση για την ψυχαγώγηση μικρών και μεγάλων του νησιού. Φανταστείτε ότι η προβολή γίνονταν κάθε Σάββατο περίπου στις 18:00 (για να μαζευτούμε 18:30), να δούμε την ταινία και κατα τις 21:00 να ανεβούμε όλοι μαζί παρέα για καφεδάκι. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν μετά από περίπου 6-7 Σάββατα να γίνει μήνυση στο σύλλογο καθηγητών του σχολείου για παράνομη προβολή ταινιών, μάζωξη πάνω από συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και προβολή πειρατικού υλικού κατεβασμένο από το διαδίκτυο.  Φυσικά η καταγγελία έγινε από «ντόπιο» άτομο όπου κατά την γνώμη μου είναι πολύ πιθανό να παρακολούθούσε και ο ίδιος ταινία κάθε Σάββατο. Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος μας επισκέφθηκε τη Δευτέρα στο σχολείο και μας ενημέρωσε ότι για να μην προχωρήσει σε περαιτέρω διαδικασίες (συλλήψεις) θα έπρεπε να σταματήσουν αμέσως οι δωρεάν προβολές ταινιών. Φυσικά, ρωτάω τώρα εγώ όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι και φίλοι : ΄΄Είναι δυνατόν να κάνεις κάθε προσπάθεια για να σταματήσεις μια ομολογουμένως επιτυχημένη προσπάθεια του συλλόγου καθηγητών για τη διασκέδαση των μαθητών του σχολείου αλλά και όλων των κατοίκων του νησιού τη στιγμή που είσαι σε ένα ακριτικό νησί χωρίς δυνατότητα κινηματογράφου αλλά και χωρίς πολλές επιλογές διασκέδασης;΄΄ Όλοι δηλαδή εκείνοι, οι δήθεν νομοταγής πολίτες είναι αυτοί που δεν έχουν ούτε μία ταινία ή εστω ένα τραγούδι σε mp3 κατεβασμένο από το internet έχουνε μαζευτεί στο νησί όπου διανύουμε την εκπαιδευτική μας θητεία. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταλάβουν το λάθος τους και να ξαναξεκινήσει η τόσο αγνή και αγαθή προσπάθεια σχολικού κινηματογράφου.

 

Βράδυ Σαββάτου και αντί να πάμε για καφεδούμπα με τους συνδέλφους από το σχολέιο αποφασίζουμε να νοικιάσουμε DVD από το νεοσύστατο DVDαδικο του νησιού. Μετά από περίπου μιση ωρίτσα που κάναμε για να διαλέξουμε το έργο ήρθε η ώρα να παραλάβουμε το πολύτιμο δισκάκι. Όταν το βρήκε ο τύπος, έβγαλε ένα πανάκι και με τη βοήθεια ενός καθαριστικού πέρασε την κάτω πλευρά του DVD. Πονηρεύτηκα, πηρα το DVD και μόλις βγήκα, άνοιξα τη θήκη και είδα ότι η κάτω πλευρά διαβάσματος του DVD ήταν μωβ. Αυτό σημαίνει ότι το δισκάκι δεν είναι γνήσιο αλλά σαν αυτά που πουλάνε άδεια σε μαγαζιά με ηλεκτρονικά έιδη. Η πάνω πλευρά είχε στρογγυλό αυτοκόλλητο με τον τίτλο της ταινίας και φυσικά όταν το έβαλα να παίξει δεν υπήρχαν ούτε μενού ούτε τίποτα. Ξεκίνησε και έπαιζε η ταινία απευθέιας. Αυτό γίνεται σε 9 από τις 10 ταινίες που έχουμε νοικιάσει για περίπου 3 χρόνια που λειτουργεί το μαγαζί. Δεν ενοχλεί όμως κανέναν από τους ντόπιους το ότι κάποιος συντοπίτης τους οικονομάει καλά εις βάρος τους και ότι τα παιδιά τους αλλά και οι ίδιοι πληρώνουν για να δούνε την κάθε νέα κυκλοφορια του κινηματογράφου. Εξάλλου υπάρχει στο DVDαδικο ταυτοχρονα με το σινεμά.

 

Αυτοί λοιπόν είναι κάποιοι από τους λεγόμενους «Πειρατες στο Αιγαίο» όπου θυσιάζουν τα πάντα αρκεί στο φαίνεσθαι να έιναι πάντα τυπικοί.

 

ZOOLANDER

Σημείωση :  ΓΙΑΝΝΗ ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΕΙ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ! ! !

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.
Αρέσει σε %d bloggers: